ENERGIANÖVELÉS ÉTELEKKEL
Minden nap igyunk meg legalább 2-3 l folyadékot, ami lehet ásványvíz, gyógytea, édesítő nélküli gyümölcslé. Folyamatosan legyen nálunk ásványvíz, amiből naponta többször is kortyolunk. Ha már szomjasak vagyunk, az azt jelenti, hogy kiszáradtunk, ami csökkenti az energiánkat. A zöld tea különösen sok energiát adó ital, hiszen gyorsítja az anyagcserét, igy az energia termelődése is gyorsul.
Keksz, ropi, csoki nassolása helyett, tartsunk magunknál aszalt gyümölcsöket és azokból csípegessünk időnként, ezek tartós energiafokozást biztosítanak.
Reggelire fogyasszunk gabonapelyhet, müzlit, zabkását, gyümölcslével, joghurttal, ezek serkentik az agyműködést, javítják a memóriát, az összpontosító képességet, aktivitást adnak az előttünk álló naphoz. A pirítósban lévő élesztőkivonatban sok energiát adó B vitamin van. Nagyobb lesz a munkakedvünk, kreatívabbak leszünk és javul a problémamegoldó képességünk Az új információkat könnyebben fogadjuk be és fizikailag is kitartóbbaká válunk.
Tízóraira fogyasszunk gyümölcsöt, banánt, almát vagy szárított gyümölcsöt.
Hetente kétszer együnk tésztát, kevés szósszal.A durumbúzából készült tészták kitűnő energiaforrások, a bennük lévő szénhidrátok közvetlenül átalakulnak az izmok energiatartalékát adó glikogénné. Főleg B1 vitamint tartalmaz. A tészta jól kombinálható növényi szószokkal. A keleti gyógyászatban a nyugalom, higgadtság elősegítésére alkalmazzák, biztosítja a szellemi összpontosítást és a nyugodt alvást.
Többször próbáljunk meg hús nélküli ételeket fogyasztani. Salátát, parajos és gombás lasagnét, babos egytál ételt. Ezekben nagyon sok a vitamin, az ásványi anyag, nagyon sok energiát adnak.
A csicsóka nagyon jó szénhidrát forrás, érése során a keményítő emészthető cukorrá alakul, ezért édesebbé válik, energiatartalma pedig nő. Segíti az emésztést és a vércukorszintet is rendezi. Csökkenti a bélpanaszok kialakulását, sok káliumot, cálciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
A sárgarépát az ókori görögök nemi serkentőnek tartották. Sok rostot, káliumot tartalmaz, sárgásvörös festékanyaga antioxidáns, melyek védenek a szívbetegség és a daganatok ellen. A benne lévő karotinoidok A vitaminná alakulnak, melyek az éleslátásért, és a sötétben látásért felelősek.
A burgonya héjában főve kitünő, laktató, energiában gazdag táplálék. Antioxidáns hatású, sok benne a B és C vitamin, a vas és a kálium. A tápanyagok többsége a héj alatt található.
Kenyérből fogyasszunk inkább teljes kiörlésű lisztből készült, barna, fekete vagy rozskenyeret, ezeknek nagy a rost tartalmuk és B vitamint is tartalmaznak mely elengedhetetlen az energia termeléshez.
A brokkoli, káposzta, paraj és fodros kel mind gazdag antioxidánsokban, mely a daganatokkal szemben véd, serkentik a szervezet méregtelenítő rendszereit, sok bennük a vörösvérsejtek képződéséhez szükséges folsav, amelyből ha hiány van, akkor fáradékonnyá válunk, energiahiány lép fel. A bennük lévő bőséges C vitamin segíti a vas feszívódását. Sok bennük a cálcium, mely fontos az erős fogak, csontok megőrzéséhez.
Az olajos halak sok esszenciális zsírsavat tartalmaznak, gazdagok fehérjében, ezért a hal kitűnő energiaforrás.
Foggyaszunk saját magunk készített gyümölcs- és zöldségleveket. (gyümölcscentrifuga)
Ebédre többször együnk rizst, vagy zabot keverjünk bele, hiszen ezek a legjobb energiaforrások közé tartoznak. A zabot leginkább a müzli szeletekben találjuk, sok szénhidrátot tartalmaz, segít szinten tartani a vércukorszintet. A zab nyugtatja az idegrendszert, segítség kimerültség esetén, növeli a szexuális energiaszintet is. Segíti a vérben a koleszterinszint csökkenését, és rendszeresen fogyasztva hatásos székrekedés ellen. Tartalmaz kalciumot, vasat és nyomelemeket. A barna rizst nem hántolják, igy tápértéke gazdagabb, mert a héjában találhatók a rostok, a B vitaminok, ásványi anyagok, cálcium, cink, magnézium. Főleg keményítőből áll, igy könnyen emészthető és gyorsan emeli a vércukorszintet, ezért energiát is gyorsan ad. |